Nyhetsarkiv
-
Skolan förbiser elevers digitala och kulturella färdigheter
En nyligen genomförd studie med forskare från Jönköping University och Göteborgs universitet visar att lärare och skolledare ofta förbiser elevernas digitala, kulturella och språkliga färdigheter. Detta är enligt forskarna olyckligt eftersom dessa färdigheter kan vara avgörande för att främja inkludering och social hållbarhet i gymnasieskolan. Studien, som ursprungligen syftade till att förstå elevernas läsvanor och hinder för framgångsrika lässtrategier, visar att elevernas kulturella och språkliga repertoarer samt digitala kompetenser är centrala för deras lärande.
-
Möt forskaren: Gunilla Björling
Gunilla Björling är professor i hälsa och vårdvetenskap på Hälsohögskolan. Hon forskar om patientsäkerhet, kvalitativ vård och patientupplevelser. De senaste tio åren har hon bland annat bedrivit forskning i Tanzania, främst inom cancerbehandling.
-
JIBS-forskare prisade på jättekonferens
När världens största och främsta konferens inom Management nyligen ägde rum i Chicago prisades flera forskare från Jönköping International Business School vid Jönköping University. Mohamed Genedy, Karin Hellerstedt och Lucia Naldi vann pris för ”Best Family Business Paper” och Per Davidsson fick utmärkelsen ”Dedication to Entrepreneurship Award”.
-
Möt forskaren: Thomas Winman
Thomas Winman är professor i pedagogik, samt vd och akademisk ledare på Högskolan för lärande och kommunikation. Han forskar om det livslånga lärandet. Bland annat med fokus på digitala tekniker, som exempelvis AI, och hur det påverkar yrkesverksamma men även vad det innebär för högre utbildning.
-
Möt forskaren: Daniel Pittino
Daniel Pittino är professor i företagsekonomi. Han forskar bland annat om ledarskap inom entreprenörsteam.
-
Möt forskaren: Ehsan Ghassemali
Ehsan Ghassemali är professor i material och tillverkning. Hans huvudsakliga forskningsfokus är sambandet mellan mikrostruktur och mekaniska (och termiska) egenskaper hos metalliska legeringar.
-
Möt forskaren: Anna-Lena Godhe
Anna-Lena Godhe är professor i pedagogik. Hennes forskning handlar bland annat om digitaliseringen av klassrum, och hur elever och lärare använder olika typer av digitala verktyg.
-
Möt forskaren: Lena Rosenberg
Lena Rosenberg är professor i arbetsterapi. Hennes forskning handlar om samspelet mellan plats, vardagsliv och vårdpraktiker inom äldreomsorgen med ett särskilt fokus på särskilda boenden som livsmiljöer för äldre personer.
-
Många utsatta barn upptäcks inte av samhället
En ny avhandling vid Hälsohögskolan på Jönköping University visar att många barn som far allvarligt illa inte kommer till den sociala barnvårdens kännedom. Trots att Sverige och många andra länder har åtagit sig att skydda barn genom Barnkonventionen, visar forskningen att systemet har stora brister.
-
Kassaregister blev kassa register
En nyligen publicerad studie från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University har visat att införandet av kassaregister i svenska företag resulterade i en omedelbar ökning av omsättningen. Denna ökning tolkas som att företag började rapportera en större andel av sina totala intäkter, vilket antyder en minskning av skattefusk. Effekten var dock relativt liten och avtog efter några månader.
-
AI-kreativitet i fokus på storkonferens
AI-kreativitet var i fokus på the 15th International Conference on Computational Creativity (ICCC -24) som hölls på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) 17-21 juni. Det var första gången konferensen, som lockade cirka 100 deltagare, anordnades i Sverige.- Det var ett fantastiskt event med massor av konst, musik och spännande samtal, säger Maria Hedblom, universitetslektor i datavetenskap på JTH, som var lokal ordförande för ICCC -24.
-
Transpersoner har lägre sysselsättning
Transpersoner har lägre sysselsättning och ofta lägre arbetsinkomster än andra. Det visar en avhandling från Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University. Avhandlingen visar hur sexuell läggning och könsidentitet påverkar karriärer, företagsöverlevnad och förmögenhetsmönster i Sverige.
-
Spetsforskning inom AI presenterades på internationell konferens
Ett 70-tal forskare och representanter från näringslivet deltog i konferensen Scandinavian Conference on Artificial Intelligence (SCAI) på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) den 10-11 juni. Årets tema var”AI för ett bättre samhälle”.
-
Risker med förenklad tillståndsprocess för utvinning av kritiska och strategiska råvaror ska undersökas
”Guld och gröna skogar: CRMA och utmaningarna för fossilfri elförsörjning i Sverige”, heter projektet som under tre år ska analysera de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinningen av kritiska och strategiska råvaror, som är en del av EU:s lagstiftningspaket Critical Raw Materials Act (CRMA).
-
Sömnforskare utvärderar senare skolstart
Från höstterminen 2024 kommer Engelbrektskolan i Borås att skjuta upp skolstarten för elever i årskurs 8 och 9 till klockan 09.00, en timme senare än vanligt. Detta initiativ, som kommer att pågå under hela läsåret, kommer att följas av sömnforskaren Malin Jakobsson på Hälsohögskolan vid Jönköping University. Syftet är att undersöka hur en senare skolstart påverkar elevers sömn, psykiska hälsa och skolprestationer. Tidigare studier i andra länder har visat positiva resultat, och nu hoppas forskarna kunna bekräfta dessa fynd i en svensk kontext.
-
AI-teknik förbättrar automatiseringen inom industrin
Toppmodern AI-teknik ska förbättra automatiseringen inom tillverkningsindustrin. Det är målet med forskningsprojektet ”(End-to-End) AI för Kvalitetssäkring Inom Tillverkningsindustrin” (AI4QAM) som leds av RISE (Research Institutes of Sweden) och Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University. Vinnova stöttar projektet med 8,47 miljoner kronor, varav 3,9 miljoner kronor tillfaller JTH.
-
Forskningsprojekt ska motverka digital kriminalitet
Hur kan folk i allmänhet få tillräcklig kunskap om cybersäkerhet för att undvika att drabbas av digital kriminalitet? Det undersöker Joakim Kävrestad, lektor i Datavetenskap på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), i ett forskningsprojekt som finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
-
Vilka platser undviker äldre vid värmeböljor?
Under våren har ett tiotal personer som är 65 år eller äldre deltagit i en studiecirkel vid Senioruniversitetet i Jönköping. Syftet är att bidra till forskningsprojektet HEAT med äldre personers uppfattningar om platser som de söker sig till respektive undviker vid varmare klimat.
-
Entreprenörskapets roll i småstadskommuners utveckling
Ett nytt forskningsprojekt på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University ska rikta fokus på tillväxt och entreprenörskap i svenska småstadskommuner. Trots att dessa områden utgör en viktig länk mellan större städer och landsbygder har de fått begränsad uppmärksamhet i forskning och beslutsfattande. Genom att studera småstadskommuner i Jönköpings län och resten av landet söker projektet svara på bland annat hur entreprenörskap påverkar tillväxten på dessa platser.
-
"En av de bästa konferenserna hittills"
Den 14-15 maj var Jönköping University (JU) värd för den 18:e upplagan av den internationella SAM-konferensen om kopplingen mellan samhälle och material. Det blev en fullträff.- Det här är en av de bästa konferensen hittills, säger Jean-Pierre Birat som startade SAM-konferenserna 2004.