Search toggle

Biblioteket uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. På biblioteket finns nu en utställning på temat motstånd, som uppmärksammar några av personerna som vågade stå upp emot ondskan under förintelsen. I utställningen finns också många spännande boktips kopplade till temat.

Utställningen är skapad av Forum för levande historia och de presenterar den så här:

Utställningen ”Motstånd” handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

I utställningen kan du läsa om till exempel revyförfattaren och skådespelaren Karl Gerhard, studenten och aktivisten Sophie Scholl och journalisten och flyktinghjälparen Ingrid Segerstedt. Bland böckerna vi ställer ut hittar du facklitteratur, skönlitteratur och biografier.

Förintelsens minnesdag

Dagen inträffar på samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945 och syftar till att hedra alla som mördades under förintelsen samt alla som gjorde motstånd. Det är dessutom en dag som påminner oss om alla människors lika värde.

Läs mer om dagen hos Forum för levande historia.

Välkommen!

2024-01-24