Kalendarium

September

Forskning i fokus - ForskarFredag

27 September 2024 - 27 September 2024

10:00 - 12:00

JMW salen Högskolebiblioteket

27 september 2024 - 27 september 2024
10:00 - 12:00

Plats

JMW salen Högskolebiblioteket


Forskning i fokus - ForskarFredag

Fredagen 27 september blir det en förmiddag, 10-12, med fokus på forskning på Jönköping University. Forskare från våra fyra fackhögskolor kommer att hålla populärvetenskapliga föreläsningar i JMW-salen på högskolebiblioteket. Årets tema är äldre och äldres villkor ur ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv.

Program:

10.00: Bra och dåliga platser i staden under värmebölja - seniorers perspektiv
Hur kan äldre personers perspektiv och erfarenheter öka förståelsen om stadsmiljöns utmaningar och möjligheter i en tid av global uppvärmning?
Johanna Johansson är arbetsterapeut och doktorand på Hälsohögskolan. Hon är aktiv i HEAT-projektet, som handlar om stadsplanering för en åldrande befolkning i ett varmare klimat.

 

10.30: "Jobbonärer" - en växande trend
Allt fler pensionärer i Sverige är så kallade ”jobbonärer” vilket innebär att man kombinerar jobb och pension. Enligt en färsk rapport är var tredje 60-plussare i Sverige idag jobbonär - eller planerar att bli det.
Johannes Hagen är docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School. Hagen är expert på det svenska pensionssystemet och är aktiv i den offentliga debatten. Förutom forskning om pensionssystem och pensionsbeslut forskar han även om "jobbonärer" och om äldre entreprenörer.

11.00: Att åldras med intellektuell funktionsnedsättning - vem bär livsberättelsen?
Personer som har en omfattande intellektuell funktionsnedsättning - och som därför bor i gruppbostad - är ofta beroende av andra människors hjälp för att upprätthålla berättelsen om vem man är. Inte minst blir detta viktigt när man åldras.
Helena Taubner är universitetslektor i specialpedagogik på Högskolan för lärande och kommunikation. Hennes forskning och undervisning handlar om skärningspunkter mellan funktionshinder, livslångt lärande och kommunikation.

 

11.30: Så skyddar du dig på nätet
Bedrägerier på nätet och dataintrång på sociala medier har ökat kraftigt senaste åren. Extra utsatta är äldre personer.
Joakim Kävrestad är universitetslektor i datavetenskap på Tekniska högskolan, och expert inom cybersäkerhet.

 

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på föreläsningarna.

Läs mer om eventet och anmäl dig här

 

Eventet är på svenska



Arrangör: Jönköping University
Senast uppdaterad: 2024-09-12 13:59