Här är det bäst att fira jul 2022

2022-12-20

Då var det dags igen! Julen kommer allt närmare och vi fixar med mat och handlar julklappar på löpande band. Vi önskar oss alla en vit jul, men med en viss oro för hur det kommer att påverka vår elräkning om temperaturen går ner alltför långt.

Foto: Tessa Rampersad/Unsplash

Som vanligt i dessa juletider har jag tittat lite djupare ner i min statistiksäck för att se om jag kan vara till hjälp när ni funderar på var ni ska fira jul i år.

De kriterier jag bruka använda är:
– andel barn i åldern 0-14 år (för julen är främst barnens högtid)
– antal leksaksbutiker per barn (julklappar är alltid uppskattade)
– antal godisbutiker per barn (när annars kan man få äta så mycket godis man vill?)
– medeltemperatur i kommunen (vi vill ju helst ha en vit jul)

men i år har jag även lagt till följande saker:

- antal musiker och skådespelare per invånare (det är ju trevligt med julmusik och visst vore det skönt om det gick att hyra in tomten?)

- antal uppfödare av slaktsvin per invånare (närproducerad skinka känns lite bättre än den från Danmark)

...och inte minst:

- vilket elprisområde ingår kommunen i (har vi råd att tända adventsljusstakarna och behöver vi sitta med dunjackan på inomhus?)

Detta är alltså de faktorer som jag i år har vägt samman i ett julindex för 2022. Resultatet syns i kartan nedan där de mörkröda platserna är att föredra i detta sammanhang:

Karta bäst att fira jul 2022

Och vinnaren är...LULEÅ! Denna stad uppe i norr som är tillräckligt stor för att tillhandahålla både leksaker och godis. Här råder elområde 1 och sannolikheten för en vit jul är hög. Till och med en hel del närproducerad skinka bör man kunna hitta i årets julstad. Men även andra kommuner ligger strax därefter och julbubblar. Tabellen nedan visar topp 10:

Tabell Bäst att fira jul 2022

Här dyker det upp en och annan överraskning. Vem anade att Götene var en sådan julstad? Åre, trean på listan, har toppat listan i många år, men får i år se sig besegrade. Falköping kommer in på fjärde plats (anar vi att Västra Götalandsregionen har toppat julkänslan i år?). På femte plats kommer Skellefteå - kanske kan batterifabriken vara med och erbjuda alternativa energikällor till jul i denna expansiva kommun? Torsby, Grums, Örebro, Tibro och Norrköping rundar av listan.

Men som jag brukar säga – även om just DIN kommun saknas på denna lista så misströsta inte – julen är naturligtvis fortfarande lika underbar och denna högtid kan ingen statistik eller siffror göra rättvisa.

God Jul!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.