Här är det bäst att fira Halloween 2021

2021-10-28

Då var det dags för Halloween igen - dagen som delar landet i två delar. Det finns de som älskar den och ser det som en möjlighet att ha kul, klä ut sig och förhoppningsvis få lite godis på köpet. Men det finns också de som tycker att Halloween borde hoppas över och att vi istället ska hålla fast vid den mer svenska traditionen med Alla helgons som är mer stillsam och en stund då vi tänker på de som inte längre finns hos oss.

Själv är jag nog en blandning av båda. Dock känns det som att den yngre generationen i min närhet ändå uppskattar Halloween i högre grad. Det står för tillfället tre urgröpta pumpor med diverse ansiktsuttryck på min trappa utanför huset, som lyser upp lite i mörkret.

Så med lite Halloween-känsla i kroppen tänkte jag (åter) kartlägga i vilken kommun det kan tänkas vara bäst att fira i år. Jag utgår från fyra olika variabler som vägs ihop i ett Trick-or-Treat-Index. Det som tas med är:

- andelen barn i åldern 5-14 år. Det är kul att ha kompisar att gå runt med.

- hushållens medelinkomst. Kanske erbjuds det mer godis om hushållen har bättre ekonomi?)

- befolkningstäthet. Då kan man hinna med att knacka på fler dörrar på kortare tid och förhoppningsvis få ännu mer godis.

- andel kreativa kulturjobb som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig.

När vi slår ihop dessa får vi läget för svenska kommuner:

Trick or Treat 2021

Helt klart är förutsättningarna lite bättre i storstadsregionerna. Många av kommunerna finns i Stockholmsregionen. Etta på listan är Danderyd, följt av Nacka och Lidingö. Här har helt enkelt barnen goda förutsättningar för lite bus eller godis. Dessa kommuner följs av Ekerö, Vaxholm och Täby - också i Stockholmsregionen. Det finns också några kommuner i Göteborgsregionen som Lerum, Partille, Härryda, Mölndal och Kungsbacka på topp 20-listan (nedan). En något mindre kommun som bubblar på en delad 19-plats är Höganäs. Lomma placerar sig högst av kommunerna i Malmö-regionen:

Topp 20 Halloween

Och är nu inte din kommun med på topplistan så misströsta inte. Det går alldeles utmärkt att fira Halloween i övriga kommuner också. Det viktigaste är ju ändå att träffas och ha en kul högtid.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.