Bäst att fira påsk 2021

2021-03-30

Då var det snart påsk igen. Vem hade kunnat tro förra påsken att vi fortfarande skulle hålla avstånd och jobba på distans? Och vem hade kunnat tro att vi även denna påsk skulle få lov att vara utomhus och på distans om vi vill fira påsken med våra gamla? På många sätt är det nog tur att vi inte visste vad som låg framför oss för då är vi nog många som hade kastat in handduken direkt. Men på något sätt så gick det här året också och påsken är här igen.

Jag tänkte därför ta och göra om det påskindex för kommuner som jag och min kollega Tina Wallin gjorde för några år sedan, där vi listade landets bästa kommuner för påskfirande. Vi mätte då tillgång till äggproduktion och godisbutiker, eftersom mycket av påsken består av just ägg och godis. Men i år gör jag ett lite covid-anpassat påskindex istället. De faktorer som vägs in är följande:

  • Äggproducenter per invånare (trots covid hänger påsk och ägg ihop)
  • Godisbutiker per invånare (inte ens en pandemi kan hindra oss från att ge barnen ett påskägg)
  • Medeltemperatur (om vi nu ska umgås utomhus är det enklare att göra så i värme)
  • Befolkningstäthet (ju glesare, desto lättare att hålla avstånd)
  • Andel barn i åldern 0-14 år (trots allt brukar barnen uppskatta högtider som innebär godisätande)

Och slår vi ihop dessa fem delar till ett enda index så får vi helt enkelt en överblick över var det egentligen bör vara bäst att fira påsk i år. Kartan nedan visar läget:

Karta över Sverige

Och vinnande kommun är – Svalöv! Här finns det flera äggproducenter i en relativt liten kommun. Vädret är generellt sett på Svalövs sida och även andelen barn i åldern 0 till 14 år är ganska hög. Givet att det är en relativt liten kommun, så finns det tillgång till godisbutiker och enbart befolkningstätheten är en liten riskfaktor i sammanhanget. Det är alltså i Svalöv man ska fira påsk i år. Men Skåne levererar rent allmänt. Perstorp ligger på tredje plats på listan, inte långt efter Svalöv. Men däremellan dyker Högsby i östra delarna av Småland upp – delvis hjälpt av en hög medeltemperatur och gles befolkning. Detta är även två av de faktorer som hjälpte Högsby in på en förstaplacering i julas då kommunen rankades 1:a på listan över var det var bäst att fira jul. Efter topp 3 hittar vi Ödeshög i Östergötland, Laholm i Halland följt av Gotland. Tabellen nedan visar hela topp 10-listan:

Så här har ni några tips från coachen var det kan vara bäst att fira påsk i år rent statistiskt. Men som vi alltid brukar tillägga: skulle det nu vara så att du befinner dig i en annan kommun så kommer påsken säkert att bli väldigt trevlig ändå. För med lite sol, värme och familj (om än på distans ute i trädgården) så kan få saker gå fel.

Glad påsk!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.