Landets tuffaste äktenskapsmarknader

2020-02-21

Begreppet Incels var helt nytt för mig fram tills dess att en ung man i Torontos norra delar en dag valde att köra på en mängd människor i något som bäst beskrivs som en terrorattack. Mannen identifierade sig själv som en incel (dvs. någon som lever i ofrivillig celibat) och kände sig berövad på det andra könet, som han upplevde visade mer intresse för andra män än för honom och som på grund av detta även kände en avsky för kvinnor.


alt

Begreppet har dykt upp i fler sammanhang sedan dess och för ett tag sedan kontaktade Expressens duktiga journalist Karolina Skoglund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mig och undrade om det skulle gå att ta fram statistik på hur många ogifta män över 35 år som finns runt om i Sverige, inför det att hon skulle göra ett reportage.

Jag valde till slut att plocka fram siffror på samtliga män över 35 år i svenska kommuner som aldrig varit gifta och relatera dessa till antalet kvinnor med samma förutsättningar (dvs. över 35 år som aldrig varit gifta). Nu är det självklart så att många av dessa säkert frivilligt har valt att inte gifta sig, men siffrorna säger ändå något om ”äktenskapsmarknaden” runt om i svenska kommuner. Kartan nedan visar läget:

alt

Det är alltså en relativt stor variation mellan svenska kommuner. Låt oss börja med de kommuner som har flest ogifta män över 35 på varje ogift kvinna över 35:

alt

Allra flest finns det i Ydre. Här går det fler än 5 ogifta män över 35 på varje ogift kvinna i samma kategori. I Hylte går det 4,77 män på varje kvinna, följt av Sorsele där kvoten är 4,5. Även Alvesta, Övertorneå och Kinda har en kvot på över 4, följt av Svalöv, Bollebygd, Nordmaling och Orsa som samtliga har en kvot mellan 3,9 upp till 4.

I sammantaget 53 kommuner är kvoten från 3 och uppåt. I ytterligare 189 kommuner går det minst två ogifta män över 35 på varje ogift kvinna i samma ålderskategori.

I vilka kommuner var då kvoten som lägst?

alt

Allra lägst är den i Täby där kvoten är 1,35. I Karlskoga är den 1,59, följt av Solna på 1,6. Danderyd och Härnösand har båda en kvot på 1,63, följt av Lidingö som har en kvot på 1,65. Karlstad, Borås, Burlöv och Nora rundar av listan.

Det är intressant att det råder ett överskott av män över 35 som är ogifta på varje kvinna i samma kategori i samtliga svenska kommuner. Skillnaderna är dock stora mellan kommunerna och förutsättningarna för att hitta en livspartner kan alltså vara en större utmaning för män som passerat 35 i flera av våra svenska kommuner. Är man däremot kvinna bör det vara väsentligt mycket enklare på de allra flesta platserna i landet, men kanske allra lättast i Ydre.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.