Idas studier gav henne jobb i Perus djungel

Ida Karlsson läste Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) med inriktning marknadskommunikation och tog examen 2019. När hon hade ungefär ett halvår kvar av utbildningen började hon lite planlöst surfa runt för att se vad det finns för jobb för en snart nyexaminerad marknadskommunikatör. Tanken var att hon skulle jobba i Jönköping eller i hemstaden Norrköping.

Ida, före detta student, med kamera i djungeln

Ida Karlsson i Perus djungel.

– Ödet ville något helt annat. Jag snubblade över en annons för ett "environmental multimedia internship" på Crees. De är en organisation som arbetar med forskning på regenererande regnskogar för att se hur biologisk mångfald kan återhämta sig i Peru. När jag läste igenom beskrivningen lät det för bra för att vara sant. Att praktiskt lära sig om media kopplat till hållbarhet och biologisk mångfald, mitt ute i djungeln, det var verkligen något för mig. Hållbarhetskommunikation var redan något jag börjat rikta in mig på då jag i samma veva skulle påbörja en praktik hos Svanenmärkningen i Stockholm.

Ida ansökte till praktikplatsen och hon lyckades komma in. I augusti 2019 bar det av till Peru för tre månaders praktik. Hon trivdes så bra i djungeln i Peru så redan innan praktiken var slut hade hon bestämt sig för att komma tillbaka, vilket hon också gjorde. I februari 2020 återvände hon, denna gång som anställd.

– Jag arbetar nu som "multimedia internship coordinator". Det vill säga, jag är ansvarig för det praktikprogram jag några månader tidigare var en del av. Mitt uppdrag är att se till att praktikanterna har den bästa möjliga upplevelsen och lär sig så mycket som möjligt på ett så effektivt sätt som möjligt. Arbetsuppgifterna innefattar därför en blandning mellan att koordinera och utveckla programmet samt att lära ut och vara mentor till praktikanterna.

Arbetsdagarna för Ida kan variera ganska mycket. Varje vecka med praktikanterna har ett specifikt fokus gällande vad de ska lära sig om, exempelvis fotografering eller videoproduktion.

– Ungefär såhär kan en dag se ut:

6:30 - Vaknar upp till att solen skiner in i min bungalow där jag sover med öppna väggar under ett myggnät.

7:00 - Gemensam frukost med alla som bor på forskningsstationen.

8:00 - Packad och klar för att ge mig ut med mina praktikanter för en tur i djungeln. Målet är att fota spindelapor till ett projekt.

12:30 - Tillbaka på camp efter några kilometers vandring. Trötta men belåtna efter flera häftiga djurmöten och underbar natur.

13:00 - Gemensam lunch.

14:00 - Workshop om fotoredigering med praktikanterna.

18:30 - Gemensam kvällsmat i mörkret med tända ljus.

19:00 - Wifi tid! Cirka en gång i veckan får jag tillgång till wifi och då passar jag på att ringa hem till familjen.

21:00 - Redan slocknat i sängen, utmattad efter en intensiv dag. Imorgon ringer klockan vid 04:30. Då ska jag och praktikanterna delta i ett av forskningsprojekten som fokuserar på att övervaka papegoj- och parakeetbeståndet nere vid floden.

Att bo och arbeta i djungeln är en minst sagt speciell upplevelse, men oj oj oj vad jag trivs!

Byggnader med öppna väggar och stråtak i djungeln

Campen där Ida och de andra bor.

Ida är helt övertygad om att det är hennes utbildning på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) som har möjliggjort hennes nuvarande jobb. Hon har bara lovord att säga, både om utbildningen, HLK och Jönköping University.

– MKV-programmet erbjöd en kreativ miljö där jag kunde utvecklas och växa. Det var tre fantastiska år där jag lärde mig mycket, både om kommunikation men även om mig själv. Jag var bara 19 år när jag började studera och flyttade från föräldrahemmet i Norrköping till en liten studentlägenhet på Kristinedal i Jönköping. Så under min tid på Jönköping University gick jag från tonåring till vuxen på riktigt.

Jag skulle absolut rekommendera såväl JU som MKV-programmet. MKV-programmet då det är ett brett program som låter dig nischa in dig mer och mer mot det du brinner allra mest för. Dels genom valbara kurser, praktik och projektarbete, dels genom de möjligheter JU erbjuder i form av otaliga utskott man kan engagera sig i. Det bästa med JU (förutom ett grymt studentliv med en härlig gemenskap) är att de satsar på internationella utbyten och erbjuder den möjligheten i nästan alla program. Hade jag inte först åkt på en utbytestermin till Kanada under mitt andra år på MKV hade jag nog inte lika kaxigt kastat mig ut i världen och hamnat i Peru. Så tack JU för att ni inte bara öppnade dörren till en karriär inom kommunikation för mig, utan även öppnade dörren ut i världen!

Sidan uppdaterad