JTH-studenter lyste upp Jönköping för en kväll

Septemberljus. Foto: Daniel Sjödahl

De här sex studenterna som läser ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan i Jönköping svarade för årets upplaga av Septemberljus i Jönköping. Från vänster: Noah Sélea, Martin Gustafsson, Martin Messo, Joakim Laxmyr, Alice Auregård och Emma Krans.

Sex studenter som läser ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan i Jönköping lyste i  lördags kväll upp Rådhusparken och Sofiaparken i Jönköping.

Septemberljus. Foto: Jönköpings kommun

Här är en bild av Septemberljus från ett tidigare år. Ljusutställningen är ett samarbete mellan Jönköpings kommun och Ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan i Jönköping. Foto: Jönköpings kommun.

Hösten är här och de mörka kvällarna med den. En ljuspunkt var Septemberljus som i lördags kväll kastade ljus och färg över delar av Rådhusparken och parkytan öster om Sofiakyrkan.

Septemberljus anordnades för femte året och är ett samarbete mellan Jönköpings kommun och Ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan i Jönköping.

”Kul att se hur folk reagerar”

De sex studenterna som fick uppdraget byggde förra veckan trämodeller till ljusutställningen. De var förväntansfulla inför lördagskvällen och tyckte det skulle bli kul att se hur folk reagerade på det de visade upp. Martin Gustafsson tyckte även det skulle bli roligt för dem själva att se slutresultatet av deras arbete.

- Om vi gillar det tror jag att andra gör det också. Vi är inte experter på det här än, men ska bli det så småningom, säger han och ler.

”En känsla av lekfullhet”

De sex studenterna läser andra året av ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan. De hade bland annat snickrat ihop en åttakantig ”munk" på drygt två meter i diameter. ”Munken” skulle stå på högkant i Rådhusparken och belysas med åtta färger.

- Det har varit mycket teori hittills i skolan, så det är roligt att göra något mer kreativt och "hands on", säger Noah Sélea.

I Sofiaparken skapade de ett ljusrum med drygt metersstora kuber i mitten tillsammans med sitsar från lådorna som har stått på sommargågatan på Väster. Vidare lyste de upp delar av Sofiakyrkans fasad samt flertalet buskar och träd.

- Vi vill förmedla en känsla av lekfullhet av olika färger och något som väcker uppmärksamhet på håll, säger Emma Krans.

Har fått fria händer

Hon nämner att studenterna fått fria händer med Septemberljus.

- Vi har fått göra det vi känner för. Det är kul att få utmana sig själv, använda sin fantasi och att ta ut svängarna lite.

Hur kom ni på ”munken”?

- Bra fråga, men vi ville ha mycket färg i utställningen och ett större föremål som drar till sig folks uppmärksamhet, säger Emma Krans.

Hon och hennes utställningskollegor fanns på plats i Rådhusparken och vid Sofiakyrkan under lördagskvällen för att svara på frågor om Septemberljus. De såg det även evenemanget som ett bra tillfälle att berätta om ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan.

Septemberljus. Foto: Daniel Sjödahl

Emma Krans berättar att hon och hennes klasskompisar fick fria händer med Septemberljus. "Det är kul att ta ut svängarna lite", säger hon.

Septemberljus. Foto: Daniel Sjödahl

Det var glada tongångar under byggandet av utställningen, trots flertalet sågrelaterade fingerskador. "Vi är ju inga byggare", konstaterar Emma Krans och gömmer den bandagerade handen bakom ryggen.

Septemberljus. Foto: Daniel Sjödahl

JTH-studenterna har byggt utställningen i kvarteret Ödlan i Jönköping och är tacksamma för att de har fått använda Jönköping kommuns lokaler.

2019-09-26
2019-09-26