Anders Dybelius

Affilierad forskare
Affilierade forskare , Högskolan för lärande och kommunikation

Forskning

Anders Dybelius är filosofie doktor i historia vid Göteborgs universitet och hans forskning utgör två huvudsakliga inriktningar, historiedidaktik och narrativa skildringar. Den kan sammanfattas i forskningsfrågan - Varför historia? som gäller såväl i som utanför undervisningsmiljön.

Anders Dybelius disputerade med avhandlingen Ett hållbart minne? Historiebruk kring Georg Carl von Döbeln 1848-2009. I avhandlingen synliggörs med hjälp av den empiriska symbolgestalten general Döbeln, hur Sverige under 1800- och 1900-talet formar och hanterar landets nya identitet och utveckling efter nederlaget 1809 och förlusten av Finland. I avhandlingen sätts symbolgestalten Döbeln in i en teoretisk historiebruksmodell. Det är en modell som kan användas för att klarlägga hur andra historiska gestalter, platser och händelser har brukats av individer och grupper över tid. Att forska i historiedidaktik är att se hur historia används idag och hur så kallade sanningar och myter, vävs samman till en begreppsvärld. Historien hålls därmed vid liv så länge som den tjänar den enskildes såväl som gruppens medvetna syften. Dessa syften kan exempelvis vara existentiella, ideologiska, politiska eller kommersiella.

I forskningen i historiedidaktik har han alltmer fokuserat på förhållandet mellan staden kontra landet och den allt mer dränerande situationen som mindre orter utanför de större städerna brottas med. I nedmonteringen av samhällsservice, skola och handel får mindre orter arbeta hårt med att hitta sin identitet och där unika historiska världen blir en faktor som kan marknadsföras och ge orten reklam. Det historiska värdet – den narrativa skildringen – blir därmed ett värdefullt kulturellt kapital att använda för den mindre orten.

Parallellt med historiedidaktiken är hans huvudfokus svensk 1600-, 1700- och 1800-talshistoria med bland annat den Karolinska tiden, något som genererat boken Möten med personligheten Karl XII. Forskningen har inneburit att Anders Dybelius bland annat medverkat i Karolinska förbundets årsbok, Riksarkivet och Landsarkivets årsbok samt stads historiska verk som Umeås 700 årsfirande och medförfattandet av boken Umeå 1314-2014 100 berättelser om 700 år.

Anders Dybelius är knuten till forskningsmiljön Livslångt lärande vid Jönköping University. Som lärarutbildare från F-3 till gymnasielärare i historia vid Jönköping University, forskar han om studenternas uppfattning om ämnet historia med dess skol- och samhällsfunktion. Det är en gränsöverskridande forskning som även inkluderar forskning kring åldersgruppen 65+. Vi blir idag allt friskare, jobbar allt längre och studerar långt efter pensionsåldern. Ett levande bevis för detta är Senioruniversitetet där föreläsningarna inom humaniora på Jönköping University drar fulla hus. Anders Dybelius huvudforskningsfråga i Livslångt lärande sammanfattas till såväl studenter som gruppen 65+ i – Varför historia?

I samarbete med det omgivande samhället har Anders Dybelius föreläst på Riksarkivet, De svenska historiedagarna, Historielärarnas förening, Svenska historikermötet och på konferenser i ett finsk-svenskt lärarutbytessamarbete. Därtill har han medverkat med museiguidningar och med föreläsningar i hembygdsföreningar, skolor, ideella föreningar och organisationer samt i vetenskapliga podcastsammanhang.

Biografi

Anders Dybelius akademiska hemvist har varit universiteten i Karlstad, Lund och Göteborg samt Jönköping University. Han är utbildad och legitimerad gymnasielärare i historia och samhällskunskap samt för undervisning i grundskolans åk 3-9 i historia, samhällskunskap och religionskunskap. Anders Dybelius är även legitimerad gymnasielärare i digitalt skapande och fotografisk bild. Han är idag verksam på lärarutbildningen, fristående kurser samt inom uppdragsutbildning på Jönköping University.

Anders Dybelius har erhållit Jönköping University studentkårs pedagogiska utmärkelse 2009 för bästa lärare.

Anders Dybelius är vinnare av  Jönköping University studentkårs Pedagogiska Pris 2023.

Nominee 2024 PP. THE PUBLISHING PRIZE.

Magasinet Utflykt