Krigets offer är inte bara kvinnor och barn

2022-03-16
Äldre man går ensam i en ukrainsk by

Foto: Oleksandra Petrova/Unsplash

En gammal klasskamrat har lyckats fly från krigets Ukraina till Polen och vi pratade en stund på en söndag förmiddag. Hon hade konstant huvudvärk och känslorna var på ytan. Under samtalet pendlade hennes känslor från lättnad och privilegium att kunna fly, hopplöshet inför framtiden, förtvivlan över alla krossade drömmar och småplaner, men även ett tungt och dåligt samvete.

Hennes föräldrar var kvar i Ukraina. De var gamla och hade inte klarat av att stå i timmar i tågstationen för att sedan trängas i flera timmar till, stående i fullsatta tåg. På den tiden, blott fyra dagar efter krigets utbrott, var kön till passkontrollen vid Polens gräns redan 42 timmar lång. Folk var tvungna att spendera dagar i de kalla tåg vid gränsen, i 10-gradigt kallt väder. Hennes föräldrar hade inte kunnat klara de påfrestningarna som flykten innebar. Det enda min kompis kunde göra som tröst var att lämna sin älskade hund hos dem – som sällskap och som glädjeämne.

Varje dag sedan krigets utbrott görs vi medvetna om de svåra människoöden, men något som saknas i berättelserna är vad som händer med de äldre. Ungefär en fjärdedel av Ukrainas befolkning är över 60 år. Det gör att kriget i Ukraina förmodligen är det som drabbar flest äldre människor i hela historien.

Å ena sidan exponeras både äldre och yngre människor för samma faror vid beväpnade konflikter. Å andra sidan finns det särskilda och förhöjda risker för äldre. Enligt en färsk rapport från Human Rights Watch där de samlade data från 15 konfliktdrabbade länder under åtta år, finns ett mönster där äldre blir systematiskt utsatta för våld, missförhållanden och övergrepp vid krig, samtidigt som deras behov blir nedprioriterade. De menar att FN och andra organ måste bevaka äldres rättigheter och uppmärksamma äldre medborgare som en riskgrupp vid väpnade konflikter, till exempel genom att kräva mer information från parterna kring de äldres situation.

Äldre personer som redan var beroende av andras stöd före krigets utbrott, eller hankade sig fram med dålig pension, är i en särskilt utsatt position i Ukraina. Man måste ha råd med ett förråd med mat, och snabbt kunna ta sig ner i skyddsrum. Enligt Human Rights Watch har interna flyktningar i Ukraina svårt att ta ut sin pension, vilket redan var ett problem i 2014 för äldre flyktningar från Krimhalvön.

Det är förstås inte alla äldre som vill se sig själva som offer. Många, som min kompis föräldrar, har valt stanna kvar, några av hälsoskäl men även för att visa solidaritet till hemlandet. Många äldre gör också vad de kan, till exempel genom att vara volontärer för humanitärt stöd och stöd till soldater. På nyheterna igår intervjuades en äldre kvinna, som sjöng en folkvisa medan hon hjälpte till att tillverka ett kamouflagenät.

Kriget förändrar livet för alla, inte bara hos de unga manliga soldaterna, inte bara hos kvinnor och barn, men även för de äldre.

Resurser:

Human Rights Watch (2022). No One is Spared. Abuses Against Older People in Armed Conflict. Available at: https://www.hrw.org/sites/default/files/media_2022/02/global_olderpeople0222_web.pdf

Kontakt

Institutet för gerontologi

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.