Renira Gambarato, ny professor på HLK

Renira Rampazzo Gambarato är sedan årsskiftet professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU). Renira kommer fortsätta arbeta inom sitt expertområde transmedialt berättande.

Renira Gambarato

Renira Gambarato

Renira Gambarato har jobbat på HLK sedan 2018. Hennes karriär har byggts upp i Brasilien, Tyskland, Kanada, Qatar och Estland. Innan hon kom till JU och HLK jobbade hon 5 år i Moskva på Higher School of Economics, där hon undervisade och forskade inom området transmediastudier.

Renira är ledare för forskningsmiljön Medie- och kommunikationsvetenskap på HLK. Hon arbetar med den teoretiska och metodologiska utvecklingen av detta relativt nya fält som kallas transmediastudier. Transmedialt berättande (transmedial storytelling) är en kommunikationsprocess som kännetecknas av att en berättelse (fiktiv eller icke-fiktiv) utvecklas över flera medieplattformar som till exempel tryckta medier, radio, TV, spel och sociala medier med en viss grad av publikengagemang. Denna kommunikationsprocess tillämpas på olika områden som exempelvis journalistik, utbildning, aktivism, politik, underhållning och marknadsföring.

Den 28 februari hålls en professorsintroduktion på HLK för Renira. Hon kommer då berätta om sin forskning, det blir mingel och frågestund. Läs mer här. Pdf, 79.5 kB, öppnas i nytt fönster.

– Dessutom kommer jag att arbeta tillsammans med professor Ole Hansen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (professor i pedagogik på HLK) för att utveckla och implementera en forskningsprofil för HLK som heter EduCom: Educommunicating Social Sustainability. Syftet är att integrera HLK:s expertis inom utbildning och kommunikation för att skapa en ny kombinerad och tvärvetenskaplig forskningsprofil för att svara på lokala och globala utmaningar för social hållbarhet, säger Renira Gambarato.

Den nya tjänsten som professor blir som en nystart för Renira.

– Eftersom jag har arbetat på HLK sedan 2018 känns den nya tjänsten som professor som en omstart full av spänning, nya utmaningar och möjligheter, ackompanjerad av värmen av att redan känna organisationen och kollegorna, säger Renira Gambarato.

2023-02-01