Som art director måste du vara i ständig utveckling

Efter examen arbetade Jesper Jarl nästan sju år på JKL, som är ett konsultbolag inom strategisk kommunikation, och dess systerbyrå MSLGROUP. Sedan augusti jobbar han som art director på Praktikertjänst i Stockholm.

Jesper, före detta student, justerar kamerautrustning

– På MSLGROUP ledde jag den kreativa enheten MSL Studios under många år. När det kom till produktion var det väldigt blandat, allt från ren branding till animerad film. Men efter att ha byggt upp studion och testat på konsultsidan i ganska många år blev jag sugen på att sitta på andra sidan bordet. På Praktikertjänst har jag övergripande ansvar över den visuella identiteten och de produktioner som mynnar ut från den.

För att bli framgångsrik inom kommunikationsbranschen tycker Jesper att du måste vara prestigelös.

– Det är en prestigefull bransch, men alla har inte samma inställning till grafisk design och produktion. På ett sätt är det din uppgift att rådgöra med kunden för att hitta den bästa möjliga lösningen, men om de vill testa ett annat spår gäller det att tänka ett varv extra och göra det bästa av den situationen. Ibland behöver bara något fixas, och snabbt! Utan den egenskapen blir kunden ofta missnöjd, och kontot kan försvinna från byrån.

Jesper berättar att hans bransch förändras hela tiden, vilket också gör den spännande.

– När jag började jobbade vi inte alls med vissa plattformar eller uttryckssätt. Mina studier på MKV varvade mycket teori med praktik, men då (2005) berörde den inte mycket alls kring sociala medier, något många av oss jobbar med i dag. Jag tror de flesta som lyckas i branschen just har ett driv och tycker att det är roligt med förändring. Vare sig det gäller din egen kompetens eller jobbets strategi, så bör du aldrig tänka att något inom branschen kommer att bestå. Så satsa inte allt på en grej.

Han menar också att det kollektiva samarbetet är viktigt i såväl studie- som yrkesliv.

– Du får varken välja dina studiekamrater eller arbetskamrater så det handlar om att arbeta fram en professionell samarbetsförmåga. Då kommer du långt.

Sidan uppdaterad 2020-08-21