HR tog Jesper från försvaret och tillbaka

HR har varit ett ständigt närvarande område i Jesper Carleks liv. Efter att ha jobbat med HR-relaterade frågor på både resebolag i Alperna och som yrkesofficer i Eksjö, fortsatte han att arbeta med ämnet parallellt med studierna på Jönköping University.

Jesper, före detta student

– Jag hade arbetat ganska länge innan jag bestämde mig för att utvecklas ytterligare genom att gå HR-programmet. Då kändes det helt naturligt att kombinera utbildningen med nya jobb inom området.

Vid sidan av studierna arbetade han extra med bland annat rekrytering på Poolia, och genomförde praktik och extrajobb på IKEA:s HR-avdelning.
– HR har exploderat senaste åren och prioriteras mycket mer på företagen och i olika organisationer. Jag har haft mycket nytta av att utbildningen hängde med i utvecklingen hela tiden och att det fanns ett nära samarbete med näringslivet i staden.

Efter sin kandidatexamen 2018, tog Jesper klivet tillbaka till försvarsmakten och en anställning som personalbefäl.
– Mer konkret innebär det att jag arbetar med organisationsutveckling och chefsstöd med alla typer av frågor som rör personalen, exempelvis rekrytering, arbetsrättstolkning, jämställdhetsstrategier samt kompetensutveckling.

Försvarsmakten genomgår också en omställning mellan yrkesförsvar till värnplikt, vilket innebär en stor omstrukturering och utmaning för personalarbetet.

För de blivande studenter som funderar på sin egen högskoleplacering skickar Jesper med en passning när det gäller möjligheterna som HR-programmet ger.
– Fördelen är att du pluggar brett och får kunskaper inom både juridik, ledarskap, socialpsykologi, ekonomi och organisationsutveckling. Det gör att karriärvägarna är många och innebär ett omväxlande yrke som fokuserar på att utveckla och förvalta personalen.

Jesper Carlek, alumn, Human Resourcesprogrammet, Högskolan för lärande och kommunikation. Idag personalbefäl på Försvarsmakten.

Sidan uppdaterad