Offentliga föreläsningar
Välkommen till offentliga föreläsningar vid Jönköping University. Här anslås programmet för kommande termin. Våra föreläsningar streamas live och många av den kan även ses i efterhand
via Jönköping Jönköping Universitys YouTube-kanal.
Kontakt
Om du vill få en påminnelse via e‑post cirka en vecka före varje föreläsning, kontakta:
Carl-Johan Svensson
036-10 13 77
Under flera torsdagar erbjuds populärvetenskapliga föreläsningar som på olika sätt knyter an till högskolans intresseområden. Föreläsningsserien samarrangeras med Folkuniversitetet. Ingen föranmälan krävs och alltid fri entré.
Tid och plats
Våra offentliga föreläsningar hålls i sal Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation. Publik i salen utefter hur restriktionerna förändras under våren. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme.
-
4 mars
Varför presterar pojkar sämre än flickor i skolan?
– och vad kan man göra för att förändra det?Fredrik Zimmerman, lektor i i barn- och ungdomsvetenskap,
Högskolan i BoråsHur kommer det sig att pojkar som grupp presterar sämre än flickor i skolan? Denna fråga har stått i centrum för Fredrik Zimmerman, lektor på förskole- och grundlärarutbildningen vid Högskolan i Borås, under lång tid. Han har studerat skolor där betygsklyftan är stor mellan könen och vad detta kan bero på. Men framförallt har han gjort studier på skolor som lyckats minska skillnaderna i betyg och fokuserat på vad lärare gör som bidrar till skapandet av en pluggkultur bland pojkar.
-
18 mars
Kungen, bronsdamerna och Zlatan
– vem står staty på torget och varför?Linda Fagerström, docent i konstvetenskap, Linnéuniversitetet
Gamla statyer har på sistone blivit högaktuella genom diskussioner om politik, kulturarv och historia. Skulpturer av generaler, kungar och kolonisatörer har plockats ned eller handgripligen knuffats omkull eftersom de representerar en människosyn långt från vår egen. Trots att fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic i jämförelse framstår som oförarglig, vandaliserades också statyn över honom i Malmö. Samtidigt förblir skulpturer som föreställer nakna kvinnor och flickor orörda, trots att de reflekterar en förlegad syn på sexualitet och integritet.
-
25 mars
Knäböj
– om kvinnor och styrketräningSara Martinsson, frilansjournalist och tyngdlyftningstränare
Idag är styrketräning en helt självklar träningsform för svenska kvinnor. Men fram till nyligen var det en tabubelagd syssla. Om den skulle utföras skulle det helst inte ske utanför hemmet. Den enkla strävan att själv få bygga sin kropp och lyfta tungt har motarbetats och misstänkliggjorts. Det har krävts mod och kreativitet för att trotsa normen. Att som kvinna tävla i sporten tyngdlyftning var fram till nyligen otänkbart – inte förrän år 2000 var damer välkomna att ställa upp i OS. I föreläsningen tecknas bilden av den kvinnliga styrketräningens idéhistoria, från strong women och föreningslivets eldsjälar till dagens träningsinfluencers.
-
22 april
Troll, älvor, vättar och skogsrå
– föreställningar om folktro i populärkulturenTora Wall, doktorand i folkloristik, Åbo Akademi
I bondesamhällets föreställningsvärld befolkades landskapet med väsen. Under golvet bodde vättarna och i stallet arbetade tomten. I forsen spelade näcken, skogsrået härskade över skogen och trollen höll fest i berget. Tiden, samhället och landskapet har förändrats sedan dess men väsendena finns fortfarande kvar. I dagens populärkultur speglas ett stort intresse för det förflutnas folklore. Där möter vi trollen, skogsrået, näcken och de andra i nya former och laddade med symbolik som talar till vår tids behov av folklore.
-
6 maj
Ett liv utan gjutna komponenter
– vilken mardröm!Salem Seifeddine, professor i materialmekanik
Hur skulle vi klara av vardagen om inte gjutna produkter fanns? Hade vi kunnat bada så enkelt som vi gör idag, åkt bil, buss eller flygplan? Tveksamt! I denna föreläsning kommer vi att bekanta oss med konsten att gjuta och njuta, samt ta del av hur en del uppfinningar har kommit till och hur moder jord gläds åt dessa!