SVT & DN Debatt uppmärksammar studie kring suicid

Elin Fröding (tidigare Roos af Hjelmsäter), doktorand på Jönköping Academy vid Hälsohögskolan, Jönköping University, var medförfattare till en artikel i DN Debatt och medverkade i SVT Morgonstudion den 18 juni för att prata om sin forskning kring suicid.

Elin Fröding Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (tidigare Roos af Hjelmsäter) är chefsläkare och specialist i psykiatri i Region Jönköpings län och doktorand vid Jönköping Academy, Hälsohögskolan. Hennes forskning fokuserar på suicidprevention, patientsäkerhets- och psykiatriska perspektiv.

Under torsdagen den 18 juni publicerades en artikel i DN Debatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Elin Fröding skrivit tillsammans med Danuta Wasserman, chef för Nasp (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention) vid Karolinska institutet och Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen Suicide zero.

Under torsdagen medverkade också Elin Fröding tillsammans med Rickard Bracken i SVT:s Morgonstudion och pratade mer om forskningen. Via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se inslaget.

Rickard Bracken och Elin Fröding i SVT Morgonstudion.

Artikeln som Elin Fröding refererar till i debattartikeln är den första i hennes doktorandarbete och bygger på en undersökning av alla suicidfall som anmäldes enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) under 2015. Resultaten visar att brister i sjukvården anses ha varit en bidragande faktor i 55 % av fallen.

Via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om den artikeln och där hittar du också en länk till artikeln i sin helhet.

2020-06-22