Ny forskningschef på JIBS

Ethel Brundin, professor i företagsekonomi, tar över som ny forskningschef på Jönköping International Business School den 1 augusti.

Ethel Brundin började på JIBS som doktorand i november 1996, och har sedan dess bland annat varit studierektor på avdelningen Entrepreneurship, Marketing and Management och avdelningschef för Entrepreneurship, Strategy, Organisation and Leadership.

Hennes egen forskning handlar framför allt om känslor och deras roll i olika sammanhang; hos ledare, entprenörer och i familjeföretag. Hon forskar också om socialt och psykologiskt ägande och ägandets roll, mening och betydelse.

I sin nya roll som forskningschef finns det flera viktiga uppgifter som väntar, som t ex att finna vägar att öka forskningsfinansieringen, se över befordringsgången till docent och professor och förbereda för en kommande utvärdering av doktorandutbildningen.

Men det viktigaste är att skapa en miljö där kollegorna får rimliga förutsättningar att forska. Hon vill inte heller att man ska stirra sig blind på statistik i form av publikationer och citeringar i databaser, som ofta ligger till grund för hur forskningsmedel fördelas.

– Det pratas mycket idag om ”research that counts”, och då menar man forskning som blir mätbar i termer av hur ofta man citeras av andra forskare. Men jag vill hellre prata om ”research that matters – and therefore counts”. Forskningen måste ha relevans även utanför den akademiska världen, säger Ethel Brundin.

En annan uppgift som ligger henne varmt om hjärtat är JIBS projekt att stötta doktorandutbildning och forskning i östra Afrika Hon har på olika sätt varit engagerad i Afrika sedan 1998, och bland annat arbetat med kvinnors entreprenörskap i Sydafrika.

– I Sydafrika följde jag hela Mandelaperioden och jag har till och med ätit middag med Mandela, efter att han hållit sitt sista tal i parlamentet. Jag medverkar redan nu i JIBS projekt i Rwanda och Etiopien och det s k EID-samarbetet, men nu kan jag bli ännu mer delaktig. Det är roligt att se det växa och utvecklas.

2016-07-29