Upptäck CHILD på Upptech - en mycket lyckad dag!

Lördagen den 29 februari bjöd CHILD in barn och ungdomar samt föräldrar och personal som arbetar med barn till en spännande dag fylld med aktiviteter på Upptech Science Center i Jönköping.

Gustaf Eriksson och hans bror testade att bygga med klossar och fick prata med en av CHILD forskarna om de globala målen för hållbar utveckling.

Forskarna från CHILD fanns på plats vid olika stationer på Upptech där de höll i lekfulla aktiviteter kopplade till sin forskning. Det fanns också intressanta forskningsaffischer att ta del av och under dagen hölls flera korta föreläsningar som förklarade olika delar av den forskningen som bedrivs inom CHILD. Alla som var där bjöds också på fika.

-Totalt var vi runt 180 personer som tog del av de spännande aktiviteter som pågick under dagen. Totalt medverkade ett 30-tal forskare från CHILD. Vi fick många positiva kommentarer under evenemanget och många som var där tyckte att detta var något som vi verkligen borde göra igen, säger Maria Hultin forskningskoordinator för CHILD och en av de som samordnat aktiviteterna inför dagen.

Inom CHILD pratar man mycket om inkluderande forskning där barn och familjer är med i alla steg. En del i inkluderande forskning handlar om att nå ut med forskningen till de personer som den berör.

Mats Granlund förklarar vad forskning är

- Genom att bjuda in barn och ungdomar samt föräldrar som deltar i vår forskning och personal som arbetar med barn visar vi vilka vi är. Vi kan dela med oss av vad vi kommit fram till för dem det berör. Vi åker ofta på konferenser och presenterar vår forskning för andra forskare, men den här gången var målgruppen annorlunda. Det är nyttigt för oss att använda vardagssvenska och inte fackspråk när vi pratar om vår forskning. Samtidigt ger det oss chansen att få till diskussioner och feedback från både barnen och de vuxna, säger Mats Granlund, forskningsledare för CHILD.

Mats höll bland annat i en kort föreläsning med titeln ”Vad är forskning?” och till sin hjälp för att förklara detta använde han sig av boken ”Nasse hittar en stol” skriven av Sven Nordqvist.

-Det var intressant att försöka förklara vad forskning är på ett sätt som även små barn kan förstå. Barnen var delaktiga och ställde väldigt bra frågor, kommenterar Mats.

Jaka Kosmac berättade om sina upplevelser av att ha haft en hjärntumör

Något som också fick mycket positiva omdömen var korta föreläsningar där barn och familjer med anknytning till CHILD:s forskning berättade. En mamma berättade om hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning, och 17-åriga Jaka Kosmac, som har haft en hjärntumör, berättade om sina upplevelser av detta. Det fanns också möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

Att under dagen ta en paus från alla aktiviteter blev naturligt då CHILD bjöd på uppskattat fika i matsäcksrummet på Upptech.

Under evenemanget bjöd CHILD också in besökare till att medverka i framtida forskning, som deltagare eller rådgivare. Många ville också ha information om kommande konferenser eller liknande som CHILD anordnar.

- Vi var supernöjda, det har varit en jätterolig dag och det var kul att få testa på en massa olika aktiviteter. Killarna har svårt att säga vad som var roligast, men att testa på hur det är att åka rullstol var en favorit, berättar Johanna Eriksson, som arbetar som Fritidspedagog i Tibro kommun och besökte Upptäck CHILD på Upptech tillsammans med sin brorsdotter och sina söner, Alfred och Gustaf. 

Totalt sett var aktiviteterna välbesökta och här följer ett axplock av bilder som togs under dagen.

Och ännu fler bilder från dagen!

2020-03-06