Reservantagning

Reservantagning är aktuellt när någon eller några som blivit antagna till en utbildning tackat nej till sina platser. Utifrån resultatet i urvalet kallas reserver i tur och ordning.

Kom-ihåg för reserver

  • Du ska inte komma på uppropet om du inte har fått en särskild kallelse
  • Kontrollera att du har rätt kontaktuppgifter på antagning.se, så att vi kan nå dig om du erbjuds en plats.
  • Vi kontaktar dig snarast efter ordinarie upprop så håll koll på telefon och mail.
  • Vi kan tyvärr inte svara på hur du ligger till i reservkön - det beror på hur många av de antagna som tar sin plats i anspråk.

Efter första urval

Om du är reservplacerad efter första urval måste du tacka Ja till din plats om du vill behålla den inför andra urvalet. Du får alltid en bekräftelse från UHR när du tackat ja till din plats.

Efter andra urval

Flertalet utbildningar vid Jönköping University tillämpar överintag, vilket betyder att fler blir antagna vid andra urvalet än planerat antal platser på utbildningen. Det i sin tur innebär att det inte automatiskt uppstår en plats om någon lämnar återbud. Om det blir färre än planerat som tar sin plats i anspråk vid uppropet tar respektive fackhögskola ett beslut om hur många reserver som ska kallas till respektive program/kurs.

Hur får jag veta om jag får en plats?

Erbjudande om reservplats sker via e-post eller telefon. Du kommer endast att få en kort tid på dig att besvara om du vill ha platsen eftersom studierna behöver starta omgående, antingen för dig eller den som får platsen om du tackar nej.

Det sker ingen reservantagning vid själva uppropet om inte en särskild reservkallning har skett via ett brev från högskolan.

Hur stor är chansen?

Högskolan får ofta frågan om hur stor chans det är att komma in som reserv. Det är tyvärr helt omöjligt för oss att göra trovärdiga prognoser.

När man kallar reserver utgår man ifrån vilka urvalsgrupper antagna studenter som tackat nej till sina platser kommer från. Högskolan fyller på proportionerligt med reserver från samma urvalsgrupper som de var antagna i. Det kan ibland innebära att man vid reservantagning kommer in trots placering långt ner i en urvalsgrupp om många tackar nej. Samtidigt kan en annan urvalsgrupp i princip stå stilla. Samma reservnummer kan finnas i varje urvalsgrupp, t ex reserv 1 i urvalsgrupp för högskoleprov och reserv 1 för betygsgrupperna BI eller BII.

Det man kan göra som reservplacerad är att avvakta och hålla sig tillgänglig via mail och telefon.

Kontaktuppgifter

Uppgift om telefonnummer, e-postadress eller adress får vi genom antagningssystemet. Kontrollera att du angett aktuella uppgifter på ditt konto på Antagning.se. Ändrar du kontaktuppgifterna efter andra antagningsbeskedet måste du även kontakta högskolan på antagning@ju.se så vi kan ändra i vårt lokala system. Högskolan kallar reserver så snart som möjligt efter uppropen och eventuell reservantagning bör vara avslutad senast cirka två veckor efter program- eller kursstart.

Sidan uppdaterad 2019-03-26

Utbildning
Sidan uppdaterad 2016-02-22
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information