Bo i Jönköping

Din framtid börjar nu. Kanske har du målet inställt på jobb och karriär, kanske ser du fram emot att först leva studentliv ett tag. Oavsett vilket kommer du inte ångra att du valde Jönköping som din studentstad!

Snabbfakta om Jönköping

  1. 130 000 invånare
  2. Var trettonde person är student
  3. Jönköping ligger centralt:
    3 timmar från Stockholm
    2 timmar från Göteborg
    3 timmar från Malmö
  4. Femte restaurangtätaste kommunen i Sverige

Jönköping är en stad där det är lätt att trivas. Som studentstad är den precis lagom stor för att kunna erbjuda ett intressant studentliv och samtidigt ha allt du behöver samlat på en överskådlig yta. Här finns både stadsliv och natur och friluftsliv inom räckhåll.

Här finns ett stort utbud av gym och möjligheter till idrottande, och även Dreamhack – världens största LAN-party. Musik- och utelivet i stan är stort och brett. Vi hoppas att du kommer hit och hittar dina egna favoritplatser och sysselsättningar.

Vattnet

Vart du än tittar i Jönköping ser du vatten. Stora delar av staden ligger på sluttningarna ned mot Vättern, och i stadskärnan finns ytterligare två mindre sjöar. Det gör att chanserna till vackra vyer är många, både på uteserveringarna och promenadstråken.

En kilometerlång sandstrand mitt i stan erbjuder bad, promenad, grillplatser och beachvolley. Dessutom bjuder alla stadens sjöar på möjligheter till vattensport, sportfiske och skridskoåkning.

Maten

Jönköping är Sveriges femte restaurangtätaste stad. Här finns något för alla smakriktningar och plånböcker. Du vill inte missa kebabpizzan, den är känd över hela landet.

Utelivet

I Jönköping finns massor med barer, pubar och klubbar. Som student kan du också gå till Akademien, nattklubben som drivs av studenter för studenter. Här finns tre dansgolv, en lounge och fyra barer, det är ofta livekonserter och hela härligheten ligger på praktiskt gångavstånd från campus.

Kulturen

Jönköping är en musikstad och det finns massor med tillfällen att se livemusik. För dig som föredrar teater, dans, stand-up, konst eller estradpoesi erbjuds även det – både om du vill vara publik och om du vill uppträda.

Föreningslivet

Jönköping har ett rikt föreningsliv. Oavsett om matlagning, amatörteater, skidåkning eller rollspel är din grej kommer du att hitta hem i Jönköping.

Caféerna

Som caféstad har Jönköping något för alla smaker. Här finns en mängd mysiga ställen för tentaplugg och tesmuttande. Eller för att prata länge över en riktigt bra kaffe med något gott till.

Sport och friluftslivet

Jönköping ligger nära naturen och har gott om motionsanläggningar och sportklubbar. Oavsett vilken sport som är din favorit kommer du att hitta sätt att utöva den. På egen hand i det stora utbudet av cykel- och vandringsleder, skid- och löpspår som finns alldeles nära, eller tillsammans med andra i någon av stadens alla gym eller idrottsföreningar.

Sidan uppdaterad 2019-02-06

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information