Bo i Jönköping

Att välja utbildning är faktiskt som att välja ett helt nytt liv. Spännande! Här är alla saker – förutom våra utbildningar förstås – som gör att du vill att ditt nya liv ska utspela sig i Jönköping.

Snabbfakta om Jönköping

  1. 130 000 invånare
  2. Var trettonde person är student
  3. Jönköping ligger centralt:
    3 timmar från Stockholm
    2 timmar från Göteborg
    3 timmar från Malmö
  4. Femte restaurangtätaste kommunen i Sverige

I Jönköping finns utrymme för alla tycken och smaker. Vi hoppas att du kommer hit och hittar dina egna favoritplatser och sysselsättningar. Här finns till exempel ett stort utbud av gym och möjligheter till idrottande. Här hittar du också Dreamhack – världens största LAN-party. Även musik- och utelivet i stan är stort och brett. Musik, kultur och underhållning erbjuds både i vårt fina kulturhus Spira och på många mindre scener.

Vare sig du vill äta, shoppa, fika eller bara njuta av folkvimlet finns allt samlat mitt i city. Munksjöns strandpromenad är ett myllrande stråk, framför allt på våren och sommaren. Uteserveringarna fylls med folk, och här finns restauranger med en skön blandning av olika kök och shopping för alla smaker.

Vattnet

Vart du än ser dig om i Jönköping ser du vatten. Mitt inne i stan finns tre sjöar och tack vare dem finns gott om vattennära uteserveringar. En kilometerlång sandstrand mitt i stan erbjuder bad, promenad, grillplatser och beachvolley och dessutom bjuder alla tre sjöarna på möjligheter till både vattensport, sportfiske och skridskoåkning. Den fantastiska utsikten ska vi inte ens tala om. Eftersom Jönköpings område är backigt finns det många utkiksplatser runtom i och utanför stan.

Maten

Jönköping är Sveriges femte restaurangtätaste stad. Här finns nåt för alla smakriktningar och plånböcker. Du vill inte missa kebabpizzan, den är känd över hela landet. 

Utelivet

I Jönköping finns massor med barer, pubar och klubbar. För dig som är student finns också Akademien, nattklubben som drivs av studenter för studenter. Här finns tre dansgolv, en lounge och fyra barer, det är ofta livekonserter och hela härligheten ligger på praktiskt gångavstånd från campus.

Kulturen

Jönköping är en musikstad och det finns massor med tillfällen att se livemusik. Är din grej teater, dans, stand-up, konst eller estradpoesi så finns det utbud av det också – både att titta på och att delta i.

Föreningslivet

Jönköping har ett rikt föreningsliv. Oavsett om matlagning, amatörteater, skidåkning eller rollspel är din grej kommer du att hitta hem i Jönköping.

Caféerna

Det finns väldigt många caféer i Jönköping. Ställen där du kan sitta och plugga och smutta på en kopp te i massor med timmar och också ställen där du river av en snabb espresso på väg till en aktivitet.

Sport och friluftslivet

I Jönköping kan du cykla 27 mil på cykelled eller vandra närmare 35 mil på vandringsleder. Jönköping ligger nära naturen och har gott om motionsanläggningar och sportklubbar. Oavsett vilken sport som är din favorit kommer du att hitta sätt att utöva den.

Sidan uppdaterad 2019-01-09

*
*
*
*


Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information