student
2019-03-01

2019-03-01

Hanna Sandström, Social Work programme, Minor Field Studies, South Africa

Under vårterminen 2018 skrev jag MFS. Jag valde att åka till Margate, Sydafrika där jag spenderade nio veckor. Jag har länge varit intresserad av globala frågor, och detta gav mig en chans att få insikt i ett annat land och hur socialt arbete bedrivs där. Det innebar också en personlig utveckling, då det var en utmanande period som tvingade mig att kliva ur min comfort zone och göra sådant jag aldrig gjort innan.

I vår uppsats intervjuade vi socialarbetare som arbetar på en organisation som placerar barn i fosterhem. Syftet med studien var att utforska deras uppfattning om en passande familj, och vilka faktorer som påverkar lämpligheten hos en familj. Att komma i kontakt med intervjupersonerna var relativt enkelt då de alla arbetade på samma organisation, och då vi även bodde på denna organisation under vår tid i Sydafrika. Innan vi kom till Sydafrika fick vi också en kontaktperson på organisationen som hjälpte oss att komma i kontakt med socialarbetarna. Detta var första gången jag höll i intervjuer av detta akademiska slag, och även första gången jag höll i intervjuer på engelska. Det var såklart utmanande och var väl svårast under de första intervjuerna. Sydafrikansk engelska skiljer sig också mycket från den engelska jag är van vid, och det krävdes mycket fokus, särskilt i början, för att över huvud taget förstå vad de sa. Med tiden vande jag mig dock vid dialekten och kände mig också mer och mer bekväm med att hålla i intervjuer.

Som nämnt bodde vi på organisationen vi skrev vår uppsats om. Att ha en plats att utgå ifrån istället för att flytta mellan olika hotell kändes väldigt tryggt, och det gjorde även uppsatsskrivandet enklare då vi alltid hade tillgång till information, våra intervjupersoner etc. I vår hyra ingick mat och vi hade fri tillgång till organisationens bilar, vilket gav oss möjlighet att utforska närområdet. Jag upplevde kostnadsnivån i landet som något längre än i Sverige. Att äta på restaurang var betydligt billigare, medan jag upplevde att priserna i mataffärer bara var något lägre än i Sverige. Men överlag skulle jag säga att det är billigare att leva i Sydafrika än i Sverige.

Vi strukturerade vårt uppsatsskrivande så att vi hade helgerna lediga. Så på helgerna bokade vi en av organisationens bilar och gav oss av på äventyr; vi åkte på safari, besökte reptilfarmer, bananplantager, kaffeplantager, var på stranden, på shoppingcenter och på bio. Vi tog även 1,5 vecka helt ledigt och åkte till Port Elizabeth och Kapstaden. Detta var en fantastisk resa och vi fick verkligen se kontrasterna mellan landets olika delar; vi åkte igenom berg, savann, öken, djungel och kustområden och jämte vägarna gick zebror och strutsar. Samtidigt fick vi på nära håll se kontrasterna mellan människornas levnadsförhållanden; några hundra meter från lyxvillor och bilaffärer låg människor på gatan och kurade ihop sig under tidningar och kartongbitar. Den sociala orättvisan som råder i Sydafrika är tydligt demonstrerad, och det var svårt att blunda för. För min egen del krävdes mycket reflektion kring detta. Det politiska läget i Sydafrika är just nu mycket oroligt, och framtiden för dessa personer känns just nu mycket oviss. Om jag med ett ord ska sammanfatta mina erfarenheter av Sydafrika så är det: Kontraster. Kontraster i miljö och natur och kontraster mellan människor och deras levnadsvillkor.

Från första sekund jag steg av planet i Sydafrika var jag säker på att detta var en tid som skulle komma att utveckla mig och ge mig erfarenheter för livet. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte även om mycket av det jag fått se är sådant som kommer förfölja mig länge. Det gav möjlighet till reflektioner och insikter jag aldrig hade kunnat få i Sverige, och jag fick en känsla av vad socionomers uppdrag av att verka för ”social change” verkligen kan innebära. Att åka till Sydafrika gav mig inte bara kunskap om socialt arbete där, utan också perspektiv på socialt arbete i Sverige, vilket jag nu i efterhand kan se som en av de värdefullaste kunskaperna. Den korta tid jag spenderade i Sydafrika tror jag att jag kommer bära med mig genom hela mitt yrkesverksamma liv och kommer färga hur jag ser på klienter och mötet mellan dem och mig som professionell. Jag är väldigt tacksam för denna erfarenhet, och det påminner mig om vikten att våga vara öppen och ha en nyfikenhet inför resten av världen. Det finns mycket vi kan lära av varandra.

Om du funderar på att göra MFS:

1: Tveka inte, gör det! Det var en av de bästa erfarenheterna jag haft och den har gett mig perspektiv som jag är oändligt tacksam för.

2: Var ute i god tid! Börja fundera tidigt på vilket land du vill åka till för att sen börja fundera på vilken organisation du vill ta kontakt med. Det är skönt att ha sådant klart i god tid, för sen är det så mycket mer som ska fixas, som visum, vaccinationer, flygbiljetter och eventuellt boende. Se också till att ha en mailadress till någon i landet, för det kommer dyka upp frågor på vägen: allt från vilka kläder man ska packa till olika intyg och dokument som behövs och eventuellt även underskrifter från någon typ av kontaktperson i landet. Om möjligt, fråga er kontaktperson om de har möjlighet att hämta er på flygplatsen när ni anländer. Det var för mig en stor lättnad att allra första dagen i ett nytt land slippa tänka på buss och att något skulle gå fel. Första dagen är det tillräckligt många nya intryck ändå!

Vid frågor, tveka inte att höra av er. Min email är hanna_sandstrom@outlook.com