FAQ för studenter
Här hittar du frågor och svar angående Jönköping Universitys hantering av coronavirusets spridning. Dessa frågor och svar uppdateras löpande efter hand som nya frågor kommer in.
Generella frågor
Hur hanterar Jönköping University coronavirusets risker?
JU bevakar de övriga myndigheternas uppdateringar och följer andra lärosätens hantering i frågan.
Information om coronaviruset och de beslut och riktlinjer som JU tagit fram finns på ju.se/corona.
Vid tveksamheter eller om du har frågor kan du mejla till: servcenter@ju.se
Studenter och medarbetare i Sverige uppmanas att hålla sig uppdaterade via ansvariga myndigheters webbsidor om det allmänna smittoläget och utvecklingen av coronaviruset. Det är dessa rekommendationer även JU förhåller sig till.
Var kan jag som student vända mig om jag har frågor?
E-post: servcenter@ju.se
Telefon: +46 36-10 19 70
Telefontider: Måndag-onsdag samt fredag kl. 10.00-11.00
Läs mer här: https://ju.se/student/service.html
Var kan jag som student vända mig om jag känner oro?
Om du känner oro kan du läsa mer på 1177.se och krisinformation.se
eller ringa till:113 13 (sjukdomsfrågor kring corona) och be om råd. Om du har varit i ett riskområde och känner symtom, ring 1177.
Via den här länken kan du hitta frågor och svar hos Folkhälsomyndigheten om covid-19.
Om du som student känner dig ensam och behöver någon att prata med kan du vända dig till Studenthälsan eller Jönköping University Chaplaincy
via Facebook
eller Instagram
.
Hur hålls studenter informerade om läget?
Alla medarbetare och studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade om läget via den här sidan. Den kan också nås via ju.se/corona.
Hur kan jag undvika smitta?
Alla medarbetare och studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade och noga följa rekommendationerna kring smittskydd från Folkhälsomyndighetens frågor och svar (under Smittvägar/Vad kan jag göra för att undvika smitta?).
Folkhälsomyndigheten risknivå har höjts till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.
Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning
Allmänna råd är:
- En allmänt förebyggande åtgärd är att undvika att röra vid ansikte och ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
- att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
- att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk
- att stanna hemma när du är sjuk och så fort du känner minsta symptom på luftvägsinfektion
Vad gör jag om jag misstänker att jag har blivit smittad?
- kontakta 1177 per telefon (för vidare handläggning inom sjukvården)
- anmäla till försäkringskassan (för att få sjukpenning i stället för CSN)
- om du vill kan du kontakta JU på telefonnummer +46 36-10 19 70 för vägledning kring dina studier.
Enligt Smittskyddslagen måste den som har en smittsam sjukdom, så som covid-19, göra det som krävs för att skydda andra mot smitta (så kallad skyddsplikt).
Finns det smitta på JU och är studenter och personal smittade?
Vi vet att det just nu är en situation där viruset är spritt i samhället och att personal och studenter kan drabbas. Känner du själv av symtom ska du stanna hemma. Vi gör flera åtgärder för att minska smittspridningen bland personal och studenter, samt i våra lokaler. Värna om dig själv och andra.
Vad gäller kring smittspårning?
Region Jönköpings län ansvarar för all smittspårning vid JU. Om student eller medarbetare på JU konstateras smittad med covid-19 kommer smittskyddsenheten ta kontakt med utsedda kontaktpersoner vid JU för tillgång till kontaktuppgifter. Det innebär att medarbetare eller studenter som träffat smittad person på arbetsplatsen får information om detta via regionens smittspårning.
JU utför ingen egen smittspårning och för inte heller någon statistik över hur många eller vilka som är smittade med covid-19.
Varför behöver jag passerkort för att komma in i lokalerna?
Med anledning av de nya lokala allmänna råden har JU beslutat att låsa lokalerna för att endast studenter och personal ska ha tillgång till lokalerna på campus.
Får jag vistas på campus när jag inte har lektion?
JU uppmanar studenter som inte har schemalagd undervisning på campus att i största möjliga mån studera hemifrån och att välja digitala kontaktvägar med andra studenter och personal. På campus finns informationsskyltar med riktlinjer och när du vistas på campus är det viktigt att du följer riktlinjerna och inte bidrar till att skapa onödig trängsel.
Kommer JU att ställa in större evenemang?
I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har JU beslutat att ställa in eller skjuta fram flera och ytterligare kan komma att påverkas. Vi informerar personal och studenter kontinuerligt på den här sidan.
Kommer några av Jönköpings Studentkårs aktiviteter ställas in?
Ja, några av Jönköpings Studentkårs aktiviter har ställts in. På den här sidan kan du läsa vilka aktiviter som påverkas.
Är högskolebiblioteket fortfarande öppet?
Ja, från 25 januari 2021 är högskolebiblioteket öppet måndag till torsdag 10-20, fredag 10-18 och lördag 11-15. Lånetiden på kursböcker är även fortsättningsvis sju dagar.
Du kan ta kontakt via telefon och Fråga biblioteket.
Vad gör jag om jag upplever diskriminering i samband med coronaviruset?
Jönköping University fortsätter att arbeta med student och personal med integritet och respekt. Vi uppmanar alla som finns inom vår organisation, både studenter och personal, att inte ha förutfattade meningar om studenter eller personal grundat på etnicitet eller utseende.
Om du som student upplever dig trakasserad eller diskriminerad kontakta Studenthälsan eller OLIK.
Generella frågor om studier
Jag/en anhörig tillhör en riskgrupp. Kan jag få anpassade studier?
Ja, studenter i följande grupper ska kunna genomföra sin utbildning utan att riskera smitta:
- med någon/några av de diagnoser som listas i socialstyrelsens rapport ”[…] identifiering av riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19”
- som är vårdnadshavare till barn under 12 som har någon/några av de diagnoser som listas i socialstyrelsens rapport, eller
- är gravida i v. 22 eller senare*
Om det inte går att göra anpassningar kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti eller anstånd med att påbörja utbildning.
Du som student ansvarar själv för att ta kontakt med samordnaren för att diskutera möjliga anpassningar utifrån dina förutsättningar. Du behöver ett aktuellt intyg från sjukvården där läkare intygar att du/anhörig tillhör riskgruppen.
- Intyget skickas till Emma Pavlov, senast 14 dagar innan tentamen.
- Du bestämmer om det skickas via mail, brev, eller personlig överlämning via Service Center.
- Emma kontaktas via emma.pavlov@ju.se
- Emma ringer upp för samtal.
*Gravida med undervisning/VFU inom vården
Gravida ska inte arbeta med behandling eller omvårdnad av patienter eller omvårdnadstagare med konstaterad infektion av covid-19. Detta på grund av de särskilda risker som kan kopplas till den som är gravid. Det har Arbetsmiljöverket slagit fast.
Om du som student är gravid och har undervisning/VFU som bedrivs inom vården, kontakta din kursansvariga/VFU-ansvariga för mer information och dialog.
Vad händer med mina studier om jag måste vara hemma?
Om du inte kan ta del av undervisning och examination på grund av smittrisken, kontakta kursansvarig eller studievägledare.
Tänk också på att anmäla till Försäkringskassan om smittrisken hindrar dig från att studera.
För att komma åt hemkatalog och gemensamma lagringsytor hemifrån kan man installera VPN på sin JU-dator. Det går inte att få åtkomst via VPN från annan dator än JU-dator. Installationen går bra att göra från vilket nätverk som helst, man måste inte vara på plats på JU för att göra detta. Information om VPN och instruktioner finns här:
Hur påverkas mitt studiemedel om jag inte kan genomföra mina kurser?
Läs mer på CSN:s hemsida angående studiemedel om universitet i Sverige eller partneruniversitet utomlands stänger.
Kommer jag att kunna genomföra min praktik/VFU/NFK?
Ta kontakt med praktik/VFU/NFK-ansvarig för att få information om vad som gäller för dig.
De nationella råden innebär att man ska minska kontakt med andra. Hur hanterar JU situationen med tanke på att vissa praktiska moment/tentamen är på campus?
Vi förstår att nuvarande läge kan orsaka oro. Jönköping University följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i alla lägen och det finns i nuläget inga restriktioner vad gäller campusbaserad undervisning på universitet och högskolor. De lokala allmänna råden säger bland annat att man inte ska träffa personer utanför familjen under fritiden och så långt det är möjligt på arbetsplats och vid studier. Därför bryter en person inte mot råden om man deltar i seminarier eller tentamen som lärosätet har bedömt ska bedrivas på campus.
För JU är det viktigt att säkerställa att våra studenter kan genomföra sina utbildningar med bibehållen kvalitet. Det innebär att vissa undervisnings- och examinationsmoment fortsättningsvis bedrivs på campus. Samtidigt ser vi till att minska tätheten på JU och corona-anpassar alla delar av vår verksamhet. Ett stort personligt ansvar ligger också på individen att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hålla avstånd och tvätta händerna.
Om du ska skriva en tentamen på campus så kommer avstånd att kunna hållas helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendation. Precis som i alla lokaler finns handsprit tillgängligt.
Läs mer om tentamen här: https://ju.se/student/studier/tentamen-och-omtentamen.html
Hur får jag hjälp med teknik-relaterade frågor, speciellt relaterat till webbaserade kurser och tentamen?
Om du behöver hjälp kan du kontakta IT Helpdesk via den här länken.
Datorer finns tillgängliga i tentamenssalarna för studenter som inte har teknisk möjlighet att göra sin tentamen på distans. Från och med 23 mars är det bara tentamenssalarna i hus K som kommer vara öppna.
Om du har problem med att ansluta till studieplattformarna från ditt hemland, vänligen kontakta IT Helpdesk.
Kan disputationer och licentiatseminarier genomföras helt på distans?
Ja, både disputationer och licentiatseminarier kan genomföras helt på distans. Samtliga deltagare kan delta på distans, inklusive doktoranden själv. Detta är i linje med regeringens rekommendation om att övergå till digital undervisning, detta inkluderar också forskarutbildning.
Allmänheten ges möjlighet att följa disputationen på distans via webblänk. För de som inte har teknisk möjlighet att följa disputationen på distans kommer JU att tillhandahålla en eller flera lokaler med digital utrustning där allmänheten kan följa disputationen.
Lokalen eller lokalerna meddelas inför varje disputationstillfälle. Vänligen notera att JU följer myndigheternas rekommendationer med tanke på COVID-19.
Resor
Har JU några restriktioner gällande resor?
I enlighet med Folkhälsomyndighetens och UD:s rekommendationer, samt med hänsyn till JU:s arbetsmiljöansvar, har JU beslutat följa UD:s gällande rekommendationer och restriktioner för resor och besök för studenter och anställda.
Eftersom läget kan förändras snabbt bör alla fortlöpande ta del av UD:s rekommendationer samt Folkhälsomyndighetens information.
Det finns inga restriktioner på resor inom Sverige i nuläget.
Utbytesstudier
Jag är på utbyte just nu. Vad ska jag tänka på?
I dagsläget finns det ingen rekommendation från JU eller regeringen att alla studenter som befinner sig utomlands ska komma tillbaka till Sverige.
För att du ska kunna fatta det bästa beslutet för dig, är det är viktigt att du följer utvecklingen och rekommendationerna i det land och från det värduniversitet du befinner dig, samt den lokala ambassaden och Svenska UD. När du bestämt dig kommer JU att hjälpa dig så gott vi kan. Det är viktigt att du håller International Office uppdaterad på hur du väljer att göra, använd den här länken och välj kategorin ”Outgoing Exchange”.
Beslutar du dig för att komma tillbaka till Sverige, så kan situationen se olika ut beroende på om du har möjlighet att slutföra dina kurser online från ditt värduniversitet eller inte. Har du inte möjlighet att slutföra terminen på distans, är det viktigt att du tar kontakt med din studievägledare/kontaktlärare/programansvarig så snart som möjligt för att kunna lägga upp en individuell studieplan. Det är även viktigt att du tänker på att ta reda på vad som gäller angående ditt studiemedel från CSN om du väljer att komma tillbaka till Sverige.
Har du fått ett stipendium för dina utlandsstudier från JU och har frågor gällande eventuell återbetalning m.m. kan du hitta mer information här (hänvisning till FAQ (se under “Students with scholarships”) den uppdateras kontinuerligt.
Du som är svensk medborgare, glöm inte att anmäla dig till Svensklistan hos UD.
För studenter som just nu befinner sig på ett utbyte i Europa finns också Erasmus Student Network (ESN) plats på lärosäten över hela Europa och hjälper gärna de studenter som behöver stöd. Här finns en lista över nationella och lokala ESN-sektioner. European Students Union (ESU) har en databas med kontaktinformation för sina medlemsorganisationer och eventuell specifik information angående Coronaviruset. Listan uppdateras löpande.
“
Information från UHR
Studenter som befinner sig i ett europeiskt land kan kontakta lokala studentorganisationer med eventuella frågor, t.ex. kring studier och rättigheter, eller om det behövs hjälp i kontakt med vård och myndigheter (t.ex. om något behöver översättas).
European Students Union (ESU) har en databas med kontaktinformation för sina medlemsorganisationer och eventuell specifik information angående Coronaviruset. Listan uppdateras löpande.
Erasmus Student Network (ESN) finns på plats på lärosäten över hela Europa och hjälper gärna de studenter som behöver stöd. Här finns en lista över nationella och lokala ESN-sektioner.
Kontaktar JU studenter som befinner sig utomlands på utbytesstudier?
Jönköping University, International Office har kontakt med studenter som befinner sig på utbyte. Vi ger även allmän information via email till alla studenter som befinner sig på utbyte just nu. Om du har frågor, vänligen vänd dig till International Office, http://educationsupport.ju.se/
Jag ska på utbytesstudier i vår. Kommer jag att kunna åka?
Det är svårt att veta hur läget kommer att se ut i vår i de många länder som vi har partneruniversitet i. Håll dig uppdaterad via UD:s reserekommendationer, Folkhälsomyndigheten
och partneruniversitetens hemsidor. Jönköping University följer de svenska myndigheternas råd angående resande.
JU planerar för att genomföra vårens utbytestermin som tänkt. International Office får löpande uppdateringar från olika partneruniversitet och kontaktar studenter som berörs av eventuella avbrott.
Har du frågor är välkommen att kontakta International Office genom att lägga ett ärende via den här länken: http://educationsupport.ju.se/
Vad gör jag om mitt partneruniversitet ställer in min utbytestermin?
Informera International Office på JU om beskedet från partneruniversitetet via ett ärende, http://educationsupport.ju.se/
Du är istället välkommen att läsa kurser vid din skola vid JU.
Process för att bli registrerad på kurser vid JU:
Kontakta utbildningsadministrationen http://educationsupport.ju.se/ för att bli registrerad på kurser vid JU.
Om du har frågor om kurser eller behöver råd om kursval, kontakta studievägledaren för din skola via email https://ju.se/student/en/service/study-counselling.html .
Kom ihåg! Studenter som har sökt studiemedel via CSN behöver kontakta CSN för att ändra studiemedelsansökan.
Jag vill byta min utbytesplats som är i ett riskområde till en plats i ett annat land. Vad gäller?
Vi kan inte garantera ett byte av utbildningsplats. Har du frågor om detta eller vill avbryta ditt planerade utbyte kontaktar du International Office via http://educationsupport.ju.se/.
Det är studentens ansvar att följa utvecklingen av läget på myndigheters hemsidor, UD:s reserekommendationer samt partneruniversitetens information om läget.
Jag vill inte åka på utbyte ht20/vt21 längre pga covid-19, kan jag stanna kvar hemma och läsa kurser?
Fackhögskolorna bereder plats i kurser för att studenter ska kunna studera på hemmaplan i någon form i möjligaste mån. Studenten ansvarar för att informera International Office, partneruniversitetet och sin programansvarig på JU om de förändrade planerna. Studenter ska även tänka på att kontakta CSN om de avbryter/ställer in sina utbytesstudier eller poänggivade VFU/NFK utomlands. Process för att bli registrerad på kurser vid JU: Kontakta utbildningsadministrationen http://educationsupport.ju.se/ Om du har frågor om kurser eller behöver råd, kontakta studievägledaren för din skola via email https://ju.se/student/en/service/study-counselling.html Kom ihåg! Studenter som har sökt studiemedel via CSN behöver kontakta CSN för att ändra studiemedelsansökan. Beroende på utvecklingen av Covid -19 i samhället, kan förändringar angående VFU/NFK behöva göras, t ex senareläggning om VFU-organisationer/NFK-företag får restriktioner och inte kan ta emot VFU-studenter/NFK-studenter som planerat under rådande förhållanden. |
Om något som är relaterat till Covid19 händer mig under utlandsstudierna ht20, hur kan JU hjälpa mig?
Om något händer dig under utlandsstudierna är du alltid välkommen att kontakta International Office på JU: http://educationsupport.ju.se/
Viktig information!
Alla JU studenter som är på utbyte genom JU behöver skaffa privat sjuk- och olycksfallsförsäkring samt hemförsäkring. Studenter har ingen försäkring via JU som gäller utanför Sverige. Om du t ex skulle behöva söka sjukvård eller akut ta dig hem på grund av Covid19, så måste du själv stå för eventuella extra kostnader i samband med detta.
Om något som är relaterat till covid-19 händer mig under utlandsstudierna vt21, hur kan JU hjälpa mig?
Om något händer dig under utlandsstudierna är du alltid välkommen att kontakta International Office på JU: http://educationsupport.ju.se/
Viktig information!
Alla JU studenter som är på utbyte genom JU har from 1 januari 2021 en försäkring genom JU, Kammarkollegiet Student UT. För utbyte inom EU/ EES och Schweiz, gäller EHIC (EU-kortet). Mer information om försäkring: https://ju.se/student/en/exchange/insurance-for-outgoing-students.html
Kan man komma tillbaka till Sverige även om gränsen stängs?
Om mitt partneruniversitet erbjuder mina kurser på distans, kan jag läsa dem från min hemstad?
Studenter som varit på utbytesstudier VT20 har kunnat slutföra terminens kurser på distans från sitt partneruniversitet.
För utbytesstudier HT20 eller senare gäller inte samma riktlinjer. Ska du på utbyte HT20 och vill göra ditt utbyte på distans behöver du först ta kontakt med din koordinator på International Office via http://educationsupport.ju.se/.
Vad händer med mina kurser om jag avbryter mina utlandsstudier?
Kan du inte slutföra dina utlandsstudier på distans via partneruniversitet ska du ta kontakt med din koordinator på International Office samt din studievägledare.
Vad gör jag om jag vill avbryta mina utlandsstudier och resa hem?
Då är det viktigt att du tar kontakt med JU:s International Office för att informera de att du ska komma hem. Det är även viktigt att du informera partneruniversitet. Om du inte ska/kan slutföra dina kurser online via partneruniversitet och behöver läsa andra kurser på JU, är det även viktigt att du ta kontakt med din studievägledare så snart som möjligt och tittar på möjligheten att läsa kurser vid JU istället.
Rekommenderar JU att jag avbryter mina utbytesstudier?
För närvarande finns ingen generell rekommendation att utbytesstudenter ska avbryta sina studier och återvända hem. International Office är i kontakt med alla utåkande studenter för att undersöka enskilda fall. Studenter uppmanas att följa rekommendationer från sitt partneruniversitet gällande eventuella distansstudier. Det är upp till varje student att besluta om men JU står bakom studenten i det beslut den än fattar och kommer stödja så gott det går. Vi råder alla till att följa UD:s rekommendationer. Det är också bra att kontakta din lokala ambassad eller konsulat. Följ UD:s rekommendationer.
Studenter med stipendium
ERASMUS + EUROPEAN MOBILITY (INOM EUROPA)
Vad ska jag tänka på om jag deltar i ett Erasmus + European utbyte hösten 2020?
Studenter som har ett sånt här stipendium kan hitta mer information på Studentwebben via den här länken och i mejl som skickats från Internationella kontoret.
Vad ska jag tänka på om jag lämnar mitt partneruniversitet under min exchange period?
På grund av Covid-19 pandemin kan det vara svårt att slutföra internationella utbyten. Mer information och hur du går tillväga finns på den här sidan på Studentwebben.
Vad ska jag tänka på om jag deltar i ett Erasmus + European mobility traineeship hösten 2020?
Studenter som har en sånt här stipendium kan hitta mer information på Studentwebben via den här länken och i mejl som skickats från Internationella kontoret.
Vänligen notera att studenter fortsatt kan ansöka om Erasmus + traineeship stipendium. Ansökan stänger när finansieringen har delats ut. Vilket innebär att om ansökan fortfarande är öppen, så kan du fortfarande ansöka om Erasmus + traineeship stipendoum. Mer information och hur du ansöker finns på Studentwebben via den här länken.
När kan jag ansöka om Erasmus + European mobility scholarship för studier eller traineeship för våren 2021?
Deadline för ansökan till Erasmus + European mobility studies är den 31 oktober. Mer information och ansökan finns på Studentwebben via den här länken.
Ansökan för Erasmus + Erasmus + traineeship stipendium kan göras kontinuerligt. Ansökan stänger när finansieringen har delats ut. Vilket innebär att om ansökan fortfarande är öppen, så kan du fortfarande ansöka om Erasmus + traineeship stipendium. Mer information och hur du ansöker finns på Studentwebben via den här länken.
ERASMUS + ICM MOBILITY (UTANFÖR EUROPA)
Finns det en pågående utbytesverksamhet inom Erasmus + ICM (Utanför Europa) under hösten 2020?
På grund av restriktioner och rekommendationer kring resor utanför Europa finns det inget pågående utbyte inom Erasmus + ICM (utanför Europa) under hösten 2020.
Kan jag ansöka om Erasmus + ICM (utanför Europa) utbytesstipendium för studier och traineeship för våren 2021?
Beroende på partneruniversitet och land, kan det vara möjligt att ansöka om Erasmus + ICM (utanför Europa) utbytesstipendium för studier och traineeship inför våren 2021. Studenter ska följa den vanliga ansöknings- och urvalsprocessen för utbytesprogram på respektive fackhögskola vid JU. Mer information om stipendium, partneruniversitet och utbildningsprogram som innefattas finns via den här länken på Studentwebben.
LINNAEUS-PALME
Finns det en pågående utbytesverksamhet inom Linnaeus-Palme programmet under hösten 2020?
På grund av rådande restriktioner och rekommendationer kring resor utanför Europa finns det inget pågående Linnaeus-Palme utbyte under hösten 2020.
Kan jag ansöka om Linnaeus-Palme stipendium för studier våren 2021?
Beroende på partneruniversitet och land, kan det vara möjligt att ansöka om Linnaeus-Palme stipendium för våren 2021. Studenter ska följa den vanliga ansöknings och urvalsprocessen för utbytesprogram på respektive fackhögskola. Mer information om stipendium, partneruniversitet och utbildningsprogram som innefattas finns via den här länken på Studentwebben.
EXCELLENCE SCHOLARSHIP
Jag har ett Excellence-stipedium och vill avbryta mina studier och åka hem, hur går jag tillväga?
Informera det internationella kontoret på ditt hem och värduniversitet. Informera också JU International Office via den här länken.
Behöver jag betala tillbaka en del av mitt Excellence-stipendium om jag bestämmer mig för att avbryta mina studier och åka hem?
Nej, du behöver inte betala tillbaka ditt excellence-stipendium.
MINOR FIELD STUDIES - MFS
Kommer nästa ansökningsperiod bli av (september – 1 november 2020)?
Ja. JU har 12 MFS stipendier kvar för perioden till maj 2021 och det kommer troligtvis finnas nya stipendier för perioden som sträcker sig till maj 2022.
Vänligen läs informationen nedan under frågan ”Får JU bevilja nya MFS stipendier just nu?”
Får JU bevilja nya MFS stipendier just nu?
Nej.
JU får inte bevilja nya stipendier till länder dit Utrikesdepartementet avråder resor. Däremot kan JU fortfarande bedöma ansökningar och informera studenter som är kvalificerade för stipendier att deras stipendium kommer att betalas ut så snart situationen förändras. Studenterna kommer att få ett preliminärt besked baserat på rekommendationerna från Utrikesdepartementet, vilket kommer att följas upp. Med nuvarande reserestriktioner kan JU inte föra över några stipendiemedel till studenter.
Inga beslut kommer att tas förrän reserestriktionerna tas bort från den individuella studentens specifika land och region.
Information till studenter som har fått preliminärt besked om MFS stipendium
Enligt UHR, kan JU inte bevilja stipendier till länder dit Utrikesdepartementet avråder från resor till. Istället får studenter ett preliminärt besked baserat på rekommendationerna från Utrikesdepartementet, som kommer att behöva följas upp. Beskedet visar att studenten är kvalificerad för ett stipendium. Med nuvarande reserestriktioner kan JU inte föra över några stipendiemedel till studenter. Inga beslut kommer att tas förrän reserestriktionerna tas bort från den individuella studentens specifika land och region.
Information till studenter som inte ännu lämnat Sverige för sin fältstudie
Alla MFS fältstudier är uppskjutna tillsvidare. När Utrikesdepartementet tar bort reserestriktionerna och låter folk resa utomlands igen, behöver studenter bevisa följande:
- Information från UD som visar att reserestriktionerna är borttagna
- Uppdaterad bekräftelse från din uppsatshandledare; och
- Uppdaterad bekräftelse från din kontaktperson på fältet.
Dokumentationen måste bekräftas av MFS koordinatorn innan en flygbiljett bokas. I dessa fall, måste JU väga in paragraf 23 i MFS allmänna villkor 2019, med hänsyn till riskbedömning av regioner/länger som kanske inte är lämpliga för studenter på grund av hälsoskäl, säkrhetsskäl och möjligheten att genomföra fältstudien.
Via den här länken hittar du MFS allmänna villkor från 2019.
Vad händer om jag får resa utomlands men situationen förändras under tiden jag är på min MFS?
Om reserestriktionerna ändras igen medan du är på din MFS så måste du följa instruktionerna från Utrikesdepartementet.
Om UD:s reseinformation förnyas eller ändras efter att en student har rest iväg och de:
- Avråder från alla onödiga resor
- Avråder från alla resor
Då ska MFS koordinatorn på JU, i samråd med relevanta myndigheter utomlands och MFS deltagaren bestämma om det är lämpligt att stanna i landet eller återvända till Sverige.
Om UD:s reseinformation förnyas eller ändras efter att en student har rest iväg och de:
- Uppmanar svenskar att lämna landet/regionen.
Då ska MFS koordinatorn se till att studenten som deltar i projektet direkt följer råden och lämnar landet eller regionen.
Försäkring för internationella studenter på JU
Försäkring för internationella studenter på JU
Både för Studenter In (för inkommande utbytesstudenter) och FAS (fee paying students) täcker försäkringen kostnaden för akutmedicin i Sverige. Försäkringen täcker inte kostnaden för avbokade biljetter, boende eller kostnader på grund av karantän.
För internationella programstudenter
Kan studenter som åker hem tidigare få sitt examensbevis och betyg till sitt hemland?
Examensbevis kan som vanligt beställas via vår hemsida.
Information om Coronaviruset (Covid-19)
Platser för nationell information om Covid-19
Om du känner oro kan du läsa mer på 1177.se och krisinformation.se
eller ringa till det nationella informationsnumret 113 13
vid frågor kring corona och be om råd.
Om du har varit i ett riskområde och känner symtom, ring 1177.
FAQ om Covid-19 hos Folkhälsomyndigheten
https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/
Information om coronaviruset hos Region Jönköpings län
Region Jönköpings län uppdaterar kontinuerligt sin hemsida om coronaviruset.
Världshälsorganisationen (WHO)
Världshälsoorganisationen (the World Health Organization) uppdaterar kontinuerligt sin hemsida om coronaviruset.
Försäkringar för Internationella Studenter vid Jönköping University
På den här sidan finns information om försäkringar för internationella studenter vid Jönköping University.
Om du blir sjukskriven
På den här sidan finns information om hur du ska göra om du som student blir sjukskriven.
Om du mår psykiskt dåligt
Kontakta studenthälsan via e-post till studenthalsan@ju.se eller sjukvården på telefonnumer: 010 241 00 00 eller telefonnummer: 1177.