Av vuxenutbildare, för vuxenutbildare

Tänk om det fanns en digital mötesplats där vuxenutbildare i hela Europa kunde hitta varandra för att utbyta erfarenheter och kunskap, bygga nätverk och driva projekt. Där vem som helst kunde bidra med tankar, skriva projektredovisningar eller ta del av andras arbete. Där det fanns möjlighet att delta i online-diskussioner, söka samarbetspartners med liknande intressen, hitta ställen att göra utbyten hos eller organisationer att söka medel tillsammans med.
Det finns: EPALE. Fler borde hitta dit.

EPALE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. [epɑlə] är en europeisk flerspråkig plattform som finansieras inom Erasmus+-programmet. Sidan har varit uppe och igång i många år, och används av vuxenutbildare, yrkesvägledare, forskare med flera runt om i Europa. Plattformen är mycket omfattande och tidigare har det största problemet varit att den helt enkelt har varit för tungrodd. Nyligen fick den dock en rejäl ansiktslyftning och är nu mer lättanvänd.

Det finns representanter som administrerar sidan i varje land, i Sverige är det Universitets- och högskolerådet (UHR) som har uppgiften på sitt bord. Men innehållet skapas av en stor mängd av människor som på ett eller annat sätt är engagerade i vuxenutbildning.

– Tanken är att det ska vara en levande plattform. Och för att den ska vara levande behövs det folk som kan bidra på olika sätt, säger Helena Wallinder, som tillsammans med kollegan Sanna Holmkvist administrerar EPALE i Sverige.

Dejtingsite

Den som söker en projektpartner i ett annat land kan hitta en användbar tjänst hos EPALE. De har en sida för partnersök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där man kan lägga in information om sig själv och sina önskemål så att man kan hitta en perfekt matchning. Eller så kan man söka bland alla som redan har lagt upp sina uppgifter. Som exempel finns det i skrivande stund 80 poster från vuxenutbildningsanordnare som vill hitta någon att söka EU-medel tillsammans med. Sverige är ett av de mest populära länderna att leta projektpartner i.

– Om man inte har upparbetade kontakter i andra länder så kan det ju vara en stor sak att hitta det, då kan det här vara en lösning, säger Sanna Holmkvist.

Det finns också möjlighet att läsa om redan avslutade Erasmus+-projekt, för att lära sig och bli inspirerad. Exempelvis finns det nu beskrivningar av över 8000 projekt som någon från Sverige har deltagit i. Som till exempel Educational Senior Network Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där Uppsala Senioruniversitet var en av sex deltagande organisationer.

En plats att mötas på

De nordiska länderna har en gemensam underportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., för att lätt kunna hitta varandras innehåll. För att titta runt och ta del av materialet krävs ingen inloggning, men vill man bidra mer till plattformens innehåll finns det möjlighet att registrera sig. Det går till exempel att blogga, på vilket europeiskt språk man vill. Innan något publiceras granskas det av respektive lands administratörer.

Plattformen fylls på med material hela tiden och i evenemangskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man hålla koll på vad som händer inom vuxenutbildningssektorn. Eller lägga in information om sitt eget event.

– Alla som jobbar med vuxnas lärande i Europa ska ha en gemensam mötesplats för det finns så otroligt mycket som vi kan lära av varandra, säger Sanna Holmkvist.


Sara Bref


2020-03-26