Search toggle

Lär dig söka - en steg för steg-guide

Litteraturen är en självklar del i ett vetenskapligt arbete och för att kunna söka medvetet behöver du planera din sökning.

Litteraturen i forskningsprocessen

Ett vetenskapligt arbete kräver i regel att du tar del av flera typer av litteratur: bakgrundsinformation för att förstå ämnet, tidigare forskning på området och teori- och metodlitteratur. Att kunna ta fram den information du behöver är därför en viktig del av forskningsprocessen.

Informationssökning – mer än att klicka ”sök”

Du behöver alltså kunna söka litteratur, det vill säga böcker, artiklar och rapporter med mera. Men du måste också förstå vilken typ av litteratur du behöver, var du hittar den och hur du går tillväga för att söka. Slutligen behöver du kritiskt värdera det du hittar.

Lär dig söka steg för steg

På de här sidorna får du hjälp att planera din informationssökning steg för steg. Du blir mer medveten om sökprocessen och därmed mer effektiv. Utöver hjälpen att planera sökningen får du möjlighet att fördjupa delar som är väsentliga för informationssökningen: olika typer av publikationer och deras användningsområden, sökverktyg för respektive publikationstyp, val av sökord med mera.

Fortsätt till Planera din sökning.

Sidan uppdaterad 2015-08-11

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information